Velg riktig belysning til hjemmet

Bare få det fikset

Husk på dette når du skal velge belysningsutstyr og lyskilder:

Hva skal rommet brukes til, og hva skal belysningen brukes til? Skal belysningen av rommet dekkes av flere lyskilder? Er vegger, tak og innredning i lyse eller mørke farger? Hvilken fargetemperatur, lysstyrke og lysspredning er det ønskelig at belysningen har? Hva slags lys styring skal monteres? Ha fokus på om lampe og lys styring kan gi deg lys for både kos, matlaging, husvask, lesing, kontorarbeid m.m.

Er det mørke farger på vegger, tak, gulv, innredning eller møbler? Da kan lyset fra både solen og lampene “svelges” av disse mørke fargene. Man kan vurdere andre fargevalg på omgivelsene (vegger etc.). Husk at matte farger reflekterer lyset i alle retninger. Er interiør og fargen på omgivelsene valgt, så er løsningen å kompensere med flere lamper, andre lyskilder/pærer etc. En stålampe kan gjøre stor forandring i et mørkt hjørne av rommet. Ulike lyspærer gir ulik fargetemperatur, fargegjengivelse, lysstyrke/mengde.

I dag er det nesten et ubegrenset sortiment på lamper. En god lyssetting i et hjem kan bestå av downlight eller spotlight i tak, innfelt, påvegg eller på skinner, som grunnbelysning. Installeres det dimming på denne grunnbelysning har du lys for både kos/hygge og husarbeid. Og så er det nesten bare å velge å vrake i alskens design i taklamper, vegglamper, gulvlamper, stearinlys m.m.

Lyskildene som lampene er utstyrt med har også stor betydning. Fargegjengivelsen sier hvor mange farger lyset klarer å gjengi, hvor 100CRI/100%RA tilsvarer naturlig dagslys. Ved siden av et speil hvor du skal sminke seg er det viktig med CRI>90. Det samme for belysning av kunst, bilder o.l. Veldig mange produsenter har nå kommet med LED lamper med “dim-to-warm”. Da etterligner lyskilden den “gamle” glødepæren ved at lyset blir rødere når det dimmes ned.

Dersom du trenger lys til kontorpult, hvor du skal lese og arbeide, anbefales det sterkt hvitt lys med dimme mulighet. På soverommet eller stuen bør du velge et lunt/varmt lys, men med mulighet for å dimme opp for støvsuging o.l. En hengelampe som sender lyset i alle retninger gir deg mer lys i rommet, enn enn takmontert lampe. Halogenpærer fases i disse dager ut, så “dim-to-warm” lyskilder er også å anbefale på soverom og stue. På soverommet bør du også ha sengelamper. Det finnes et stort utvalg av veggmonterte LED leselamper i dag.

Lysrør fases også ut i løpet av 2023, så på badet og vaskerommet vil det også nå være naturlig å velge LED-lys.

Får du lite sollys inn av dine vinduer. Kanskje en pendel lampe vil passe godt inn med interiøret og behovet for mer lys? Har du vinduskarm kan du også velge en bordlampe. Under overskap på kjøkken gjør det seg bra med LED-strips som kan dimmes opp/ned ettersom du lager mat eller ikke. LED-strips har også mange andre bruksområder.

Utendørs er det viktig med godt lys. Kanskje du burde ha pullerter i oppkjørselen? Hva med lyskaster med bevegelsesføler som automatisk tenner lyset dersom uvedkommende beveger seg ved din bolig? Stripline i trappetrinn er både dekorativt og “snuble” forebyggende. Hva med å lyse opp trær og planter med spotlight, eller montere innbyggingsarmaturer i terrassen, støttemur, gårdsplass etc?

Ønsker du mer inspirasjon er SG Armaturen sine nettsider å anbefale.

Har du spørsmål om belysning, eller trenger du hjelp til montering? Ta gjerne kontakt med oss på 23344556 eller firmapost@elektro-sivert.no

You cannot copy content of this page